Smokkelpad

Kerndoel 39, 40, 42, 43, 47, 50, 56, 58                     

Groep  5, 6, 7

Doel

  • De kinderen leren zich oriënteren in het landschap met behulp van kaart en kompas.
  • De kinderen verkennen, ontdekken en onderzoeken het ontstaan en de eigenschappen van de verschillende landschapstypes in Kempen~Broek.
  • De kinderen verwerven kennis en inzicht over het smokkelen van voedsel als regionaal historische gebeurtenis.
  • De kinderen leren hoe je het weer kunt beschrijven en voorspellen.

Inhoud en werkvorm

De kinderen gaan in kleine groepjes en onder begeleiding van een volwassene de verschillende landschapstypes in het IJzeren Man gebied verkennen en onderzoeken, in de rol van smokkelaar en/ of commies.

Dat doen ze met een kompas. Elk groepje krijgt een draagtas, een routeboekje en 2 (lege) eieren mee. In de draagtas (pungel) zitten de materialen die nodig zijn voor het uitvoeren van 12 verschillende opdrachten: kompas, smokkeldoosje (voor de 2 lege eieren), appelboor (bodemonderzoek), zoekkaart bomen en watervogels, commies pet, verrekijker en kleurpotloden. Naast onderzoeksopdrachten zijn er ook enkele speel- en rekenopdrachten.

Organisatie

Elk groepje krijgt een draagtas met de materialen mee en start bij een eerste, toegewezen opdracht. Elk groepje doet alle opdrachten, maar in een andere volgorde. Voor het beschrijven van het weer worden de meetinstrumenten in de weerhut gebruikt. Als de eieren na afloop niet gebarsten zijn krijgt het groepje een stempel. De tas met spullen wordt ingeleverd, het boekje mogen de kinderen houden.


Periode

Hele jaar

Locatie
In de tuin van het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man en in het IJzeren Man gebied.

Duur
1,5 tot 2 uur

Kosten
Scholen uit gemeente Weert € 27,50 per groep. Scholen van elders € 35,- per groep.