Kennismaking met nieuwe medewerker Gert Brink

Voor veel vrijwilligers is Gert Brink (64 jaar) geen onbekende. Al een jaar of acht, negen is hij vrijwilliger bij het Natuur- en Milieucentrum. Hij begon in de tuin, hielp mee met het uitzetten van het Kabouter- en Eekhoornpad en werd later gastheer in de weekenden. Vanaf 1 oktober 2019 is Gert via De Risse werkzaam bij het NMC. Hij verricht aanvullende taken, waardoor het centrum net als voorgaande jaren weer op alle dagen open is voor het publiek.

 

Voor Gert Brink betekent de natuur vooral met de hond door de bossen wandelen. “Lekker twee uurtjes met de hond struinen. Het hoeft niet ver weg te zijn. Onderweg ben ik niet zo bezig met het benoemen van de planten en dieren. Gewoon lekker kuieren.”

 

Gert is geboren in Roosendaal en is vanaf zijn vijfde jaar in Weert komen wonen. Zijn vader werkte  tot aan zijn pensioen bij Philips Weert. Gert groeide op in Fatima en ging naar de MAVO op Keent, waarvan de noodlokalen aan de Julianalaan stonden. De MAVO heeft hij in eerste instantie niet afgemaakt. Wel de LTS. Jaren later was hij met zijn vriend Willie aan het squashen toen Willie vroeg: “Ga je mee naar de Avond-MAVO?” Daar had Gert wel oren naar. En van wie kreeg hij daar aardrijkskundeles? Van niemand minder dan Bèr Peeters. Op één van de reünies van de Avond-MAVO, Bèr was toen al coördinator van het Natuur- en Milieucentrum, zei Bèr: “Als je nog eens vrijwilligerswerk zoekt, denk dan aan het centrum.” Deze opmerking heeft Gert goed onthouden.

 

Een aantal jaren heeft Gert als buschauffeur gewerkt bij Kupers Touringcars in Weert. “Door het gebrek aan chauffeurs, was je altijd onderweg. Je kon geen sociaal leven opbouwen.” Vervolgens is Gert zijn vader achterna gegaan en werd operator bij Philips Weert. Helaas ging de fabriek in Weert dicht. Bij de Openbaar vervoerder Veolia vond Gert nieuw werk. Hij reed op de lijnbussen in Noord- en Midden-Limburg. Tot het noodlot toesloeg en hij twaalf jaar geleden een beroerte kreeg op de boot van Thailand naar Maleisië.

 

“Vrienden van mij maakten een wereldreis en vroegen of ik naar Bangkok wilde komen. Met de trein zijn we door Thailand gereisd. Op de boot naar Maleisië, ging het mis. Ik kon niet meer praten, lopen of slikken. Een vissersboot heeft me terug naar Thailand gebracht. Daar heb ik eerst in een klein ziekenhuis gelegen en later in een gespecialiseerd ziekenhuis in Phuket.” Na drie weken kon Gert met het vliegtuig worden vervoerd naar Nederland. Daar heeft hij nog 1 dag in het SJG ziekenhuis Weert gelegen en een aantal weken gerevalideerd in Blixembosch in Eindhoven.

 

Gert is voor honderd procent afgekeurd. Omdat hij zelf vond dat hij nog wel wat arbeid kon verrichten, heeft hij zich aangemeld bij De Risse en als vrijwilliger bij het NMC. Voor De Risse heeft Gert zeven jaar bij de koffiebranderij Fascino in Weert gewerkt. Door de jaren heen kreeg Gert steeds eentoniger werk. “Op gegeven moment was ik de hele dag alleen maar pakjes aan het doorgeven. Ik wilde meer variatie in mijn werk.” Gert informeerde of hij via De Risse een aantal uren bij het NMC kon gaan werken. En dat was prima. Gert heeft het goed naar zijn zin bij het Natuur- en Milieucentrum. En als hij er niet is, kan het zijn dat hij naar zijn caravan in Friesland is.