zondag 1 september 2019 – Drukbezocht NMC Café

Stoelen moesten er worden bijgezet, zo groot was de belangstelling voor het NMC Café op zondag 1 september aan de Geurtsvenweg 4 in Weert. Het thema ‘Klimaat’ houdt veel mensen en bestuurders bezig. Tot de sprekers behoorden onder meer de wethouders Geert Gabriëls (Weert), Frank Voss (Nederweert) en de schepen van Bocholt (België) Erik Van Mierlo.

Om het thema ‘Klimaatverandering’ handen en voeten te geven, was het opgedeeld in drie kleinere onderwerpen, te weten: energie, water en biodiversiteit. Er ontstonden boeiende gesprekken over het opwekken van duurzame energie. Terwijl in Nederland het burgerinitiatief, zoals energiecoöperatie WeertEnergie, wordt gestimuleerd, ontplooit de Belgische overheid activiteiten waar burgers aan kunnen meedoen. Bij het onderwerp water mengde het publiek zich in de discussie. De overheid stimuleert afkoppelen van regenpijpen. Maar weten de bouwmarkten wel wat dat betekent als het gaat om advisering van materialen etc.? Iemand uit het publiek vertelde dat het afkoppelen zeker de moeite waard is, financieel gezien, maar ook doordat de tuin daardoor groener wordt. Op de Bredeschool Moesel hebben leerlingen onder leiding van IVN Nederland een tiny forest aangelegd. Een klein bos, zo groot als een tennisbaan. De leerlingen hebben samen zeshonderd bomen geplant. Ieder kind mocht zijn naam aan een boom hangen. Volgens de aanwezige leerlingen Roos en Yente waren hun bomen goed gegroeid. Als het aan wethouder Geert Gabriëls ligt, komen er nog meer tiny forests en tiny tuintjes met struiken en bloemen in Weert. Hij vertelde dat de gemeente het plan heeft om de komende tijd bomen te planten. De provincie Limburg wil zelfs 1 miljoen bomen planten. Volgens stadsecoloog Renata Bruinsma kunnen ook mensen zonder tuin iets doen en wel door te wandelen en te genieten van de prachtige bossen in Weert. “Want wie plezier beleeft aan de bossen, die zet zich in om de bossen te behouden, zodat ook de komende generaties ervan kunnen genieten.” De optredens van klarinettist Michiel Horikx en de uitgedeelde én door oud chef-kok Jaap Tak gemaakte bouillon en smoothies verhoogden het cafégevoel.

 

Tafelgesprek EnergiePeter Gloudi (WeertEnergie), Tjalle Fijlstra (duurzaamheidscoach Weert) en Erik VanMierlo (Schepen Bocholt) 
Tafelgesprek WaterGiel van Eijk (Wateradviseur en manager) Roy Thijssen (water- en klimaatadaptatie Weert) en Frans Voss (wethouder Nederweert)
Tafelgesprek Tiny ForestRoos Winkelmolen en Jente Beelen (leerlingen Bredeschool Moesel), Henk Smits (waarnemend directeur/docent Bredeschool Moesel) en wethouder Geert Gabriëls (Weert)
Tafelgesprek Biodiversiteit: Renata Bruinsma (stadsecoloog Weert), wethouder Geert Gabriëls (Weert) en Henk van de Ven (voorzitter Imkervereniging St. Ambrosius Weert)