Uitnodiging 1ste NMC Café

NMC Café

Met het NMC Café geeft het Natuur- en Milieucentrum een andere invulling aan het onlangs gestopte radioprogramma Puur Natuur. In een ongedwongen sfeer worden gesprekken en discussies gevoerd over een actueel natuurgerelateerd thema.

Aan de sprekerstafel zitten deskundigen, die door een presentator over een bepaald onderwerp aan de tand worden gevoeld. Hij stelt vragen aan de deskundigen, maar ook aan het publiek. Er wordt zoveel mogelijk interactie gezocht. De gesprekken worden afgewisseld met demonstraties van toepasselijke proefjes en live muziekoptredens door leerlingen van de Philips van Horne Scholengemeenschap. Van het praatprogramma worden video-opnames gemaakt, zodat die later via diverse mediakanalen, waaronder YouTube en de website van het NMC Weert, kunnen worden teruggekeken.

1ste NMC Café
Voor het 1ste NMC Café is gekozen voor het actuele thema de Waterschapsverkiezingen, die tegelijkertijd met de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart, plaatsvinden. Ondanks dat het Waterschap de oudste bestuursvorm in Nederland is, weten maar weinig mensen wat het Waterschap is en doet. Welke invloed heb je als kiezer op het Waterschap? En hoe kijken de verschillende belangengroepen naar het Waterschap? Denk hierbij aan agrariërs, burgers, natuurorganisaties en de industrie.

Marleen Gresnigt, de nieuwe voorzitter van de stichting Natuur- en Milieu Educatie opent het 1ste NMC Café. De presentatie ligt in handen van Frans van Tuel.

Voor de sprekerstafel zijn uitgenodigd: Dijkgraaf Patrick van der Broeck, Hans Bovend’eerdt (LLTB regio Midden-Limburg). Rob van Schijndel (Vereniging Natuurmonumenten), Guido Janssen (Principal SHEQ advisor Nyrstar Budel BV) en Ad Havermans (fysisch geoloog en betrokken burger).

Na een korte intermezzo is er een tafelwisseling en schuift de jeugd aan. Dat zijn Hidde Bos (jeugddijkgraaf) en de scholieren Anne Helmig, Jens Gigase en Stan Kouffeld. De scholieren hebben meegedaan met de Klimaatmars op 7 februari in Den Haag. Er is livemuziek van Kayla Smeets (zang) en Max van Ligten (gitaar), leerlingen van de Philips van Horne Scholengemeenschap.

Na afloop is er gelegenheid om met de sprekers door te praten. Er staat een informatiekraam van het Waterschap met folders en een quiz voor de jeugd. Peter van Duijnhoven van het Waterschap, is tot 16.00 uur aanwezig om vragen over het Waterschap en de Waterschapsverkiezingen te beantwoorden.

Bijwonen

Wilt u het 1ste NMC Café op zondag 17 maart van 11.00 tot 12.00 uur in het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man in Weert bijwonen?

Graag van tevoren, uiterlijk voor 15 maart 2019, aanmelden via info@nmcweert.nl. Wees er snel bij, want de ruimte is beperkt. Vol=Vol. En mocht u nu al een vraag hebben over dit thema, kunt u dit bij de aanmelding vermelden.

Met vriendelijke groet,

Namens de redactie van het NMC Café
Karel Pacilly, Herman Beuvens, Jet Joris, Ton Weegels en Arjanne van Voorst