Tentoonstelling ‘Geologie in Limburg’

De tentoonstelling is een opwaardering van die uit 2013: een aantal proefjes is aangepast of meer geschikt gemaakt voor schoolklassen én uitgebreid met nieuwe. De tijd was er rijp voor. De grote en kleine bezoekers die toen kwamen kijken hebben de school intussen verlaten en nieuwe belangstellenden dienen zich al aan.

Direct rond de tafel staan panelen met een inleidend verhaald over de invloed die diverse geologische perioden hadden in Limburg. Aan de buitenkant van deze panelen staan verdiepende teksten en afbeeldingen voor wie méér kennis zoekt. Proefjes staan her en der in de grote zaal opgesteld.

De bezoeker kan o.a. een rivier ‘aanzetten’ en bekijken hoe zand en grind getransporteerd en afgezet wordt:

  • door een transparante buis waarin een mengsel van zand en grind te kantelen, wordt aangetoond dat zwaardere delen sneller zinken dan lichte.
  • fossielen kunnen gezocht en gedetermineerd worden.
  • verschillen in meer of minder afgerond zand kunnen onder een binoculair bekeken worden en gesteentekennis kan buiten in de stenentuin getest worden.
  • met ijzer en vuursteen kunnen, in het donker achter gordijnen, vonken geslagen worden.
  • in de vitrine kunnen bijzondere stenen en fossielen van leden van de Geologische Vereniging bekeken worden. Naast natuurlijk de vaste vitrine van de vereniging.
  • een aantal proefjes moet onder begeleiding uitgevoerd worden en is dan ook niet altijd beschikbaar. Dat wordt dan vermeld op de betreffende tafel.

De eerste schoolklassen hebben al vol enthousiasme de tentoonstelling bezocht. Nog 300 kinderen staan gepland voor een geleid bezoek, samen met hun leerkrachten en helpende ouders. Het lijkt erop dat dit weer een drukbezochte tentoonstelling wordt. Tot 1 mei 2019 nog te zien in het NMC.