Mari-An Gerits – nieuw bestuurslid

Blij verrast is Mari-An door de hechte groep vrijwilligers. “Sommigen zijn jaren, nee zeg maar gerust decennia, verbonden met het NMC Weert. Het lijkt wel op een bijenkorf van mensen die zich belangeloos inzetten voor de natuur en dat in Weert. Prachtig om te zien.”

Mari-An komt regelmatig in het IJzeren Mangebied voor een hardlooptrainingen bezoekt dan ook weleens de tuin van het NMC. “Als klein meisje had ik een eigen tuintje in de tuin van mijn ouders. Een rommelhoekje met een verhoogd plantenbed. Ik experimenteerde veel en ontdekte zo dat een verhoogd bed snel uitdroogt. Het fascineert me hoe de natuur reageert op wat je doet.” Spelenderwijs deed Mari-An kennis op van tuinplanten en tuinieren. Ze volgde cursussen tuinontwerpen bij het Regionaal Instituut voor Cultuur- en Kunsteducatie (RICK) en heeft al heel wat tuinen voor familie en vrienden ontworpen. In de Molenakker waar ze met haar man Chris woont, kan ze naar hartelust biologisch tuinieren in een tuin aan het water

Belangrijke kernwoorden voor Mari-An zijn liefde, vertrouwen en verbondenheid. “Liefde voor ieder mens. We zouden iets milder voor elkaar mogen zijn”. Ter illustratie noemt Mari-An de Scholieren Klimaatmars van 7 februari in Den Haag. “Ik was toen in Den Haag en zag de grote groep scholieren lopen. Met hun rake en humoristische teksten op de kartonnen borden. Je voelde de energie. Aan de kant van de weg stond een oudere vrouw te genieten en zei zoiets als: “dit doet me zó goed.” Geweldig. Verbondenheid gaat over de generaties heen. Het gaat erom dat je samen zegt ‘hier staan we voor. Hier zetten we de schouders onder.’ En dat doen we ook bij het NMC Weert.”

Mari-An is in Weert geboren en ging op haar achttiende Gezondheidswetenschappen studeren aan de universiteit van Maastricht. Na haar afstuderen, kon ze als eenentwintigjarige beleidsmedewerker aan de slag bij het Stadsgewest Waalwijk. Na vier jaar vervolgde Mari-An haar loopbaan als beleidsmedewerker Volksgezondheid en afdelingshoofd welzijn en onderwijs bij de gemeente Weert. In 2010 verruilde ze Weert voor Den Haag om te gaan werken bij het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING). Sinds 1 januari 2018 is de nieuwe naam van KING: VNG Realisatie. Vanuit die vereniging helpt ze gemeenten hun organisaties toekomstproof te maken. Een pittige functie, maar desondanks begon Mari-An aan een masteropleiding Veranderkunde. 29 maart 2019 is een belangrijke datum voor haar. Dan verdedigt ze haar essay over vormen van zelforganisatie in Nederland. “Ik ben ervan overtuigd dat in deze snel veranderende wereld starre hiërarchische systemen niet meer werken. Ik kijk naar de randvoorwaarden waarbinnen zelforganisatie succesvol kan zijn.” Volgens Mari-An is een vrijwilligersorganisatie, zoals het NMC Weert, in zekere zin ook een vorm van zelforganisatie. “Vrijwilligers handelen vanuit intrinsieke motivatie. Het gaat om de meerwaarde die je samen met anderen creëert. Hier zou ik als bestuurslid graag een rol in willen spelen.” Daarnaast heeft Mari-An veel ervaring opgedaan met het subsidiebeleid van  de overheid en hoe je als organisatie andere organisaties aan je weet te binden, netwerkstrategie. Niet alleen in haar werk, maar ook als bestuurslid van de stichting Limburgs Landschap. “Acht jaar ben ik nu bestuurslid van het Limburgs Landschap. In het bestuur heb ik samengewerkt met Marleen Gresnigt. Zij was voorzitter van het Limburgs Landschap en is nu de nieuwe voorzitter van het NMC. Via haar ben ik in contact gekomen met het NMC. Zij attendeerde me op de vacante bestuursfuncties en zei: “Is dat niks voor jou?” Inmiddels is Mari-An toegetreden tot het bestuur van het NMC. “Ik vind het een voorrecht om bestuurslid van het NMC te zijn. Om met zoveel betrokken vrijwilligers samen te werken en onze aarde goed achter te laten voor volgende generaties.”