Wim Aarts heeft iets met cijfers

Wim Aarts (voorzitter van IVN afdeling Weert e.o.) komt uit de bouw en heeft iets met cijfers. Als lid van de bouwcommissie Verbouwing NMC kan hij zijn hart ophalen. “Iedere twee weken komen we bij elkaar om de voortgang te bespreken“, vertelt Wim. “De gemeente Weert stelt 485.000 euro ter beschikking. Dat lijkt veel geld, maar is het niet. Het uitgangspunt is een sobere verbouwing met de focus op educatie.”

Verbouwing NMC

Waar Wim goed in is, is steeds de waarom-vraag stellen. “Waarom willen we de zaal of het leslokaal vergroten”? Op dit moment zijn er te weinig ruimtes voor de verschillende activiteiten. Zeker nu met de coronamaatregelen. Door de grote zaal uit te breiden en daar een geluiddichte schuifwand in te plaatsen, maak je van één ruimte twee ruimtes. Belangrijk hierbij is ook de vraag voor wie doen we het? Wie gaat er straks gebruik van maken? Scholen, kernpartners, individuele bezoekers, vrijwilligers, medewerkers? Verder heeft goed sanitair prioriteit. Inmiddels is er een inventarisatie geweest van de wensen van de kernpartners. Zo wil de imkervereniging een ruimte voor het slingeren van de honing en aangesloten worden op het riool. Zij willen daar graag zelf aan meewerken.

Stedenbouwkundige

Wim Aarts is in Budeldorp geboren en komt uit een groot gezin met zeven broers en zes zussen. “Ik ben de negende in de rij.” Wim ging naar het seminarie van de paters van de Heilige Geest in Weert. Al snel werd duidelijk dat hij goed in wis- en natuurkunde was. Hij ging naar de HTS Waterbouwkunde en studeerde later aan de Technische Universiteit Eindhoven af als stedenbouwkundige. Ondertussen groeide Wim fysiek maar door en door. Zijn lengte kon hij goed gebruiken bij het volleyballen op hoog niveau. Ook kon hij zijn energie en prestatiedrang kwijt in de atletiek.

Olympic Oval
Eind jaren zeventig kwam Wim te werken bij een Budels bedrijf in kunststof kozijnen. Hij maakte een uitstapje naar de gemeente Helmond waar hij op Publieke Werken te maken kreeg met de plannen van de wijk Brouwhuis. Al snel vertrok Wim naar het gevelbouwbedrijf Oskomera in Deurne. “Vijfendertig jaar heb ik bij dit bedrijf gewerkt, waarvan vijftien jaar in Londen. Voor de Olympic Oval hebben wij de ronde gevelwand gemaakt.” Wim klom op tot directielid, maar gaf de voorkeur aan het werken op de vloer. Het bedrijf ging failliet en de laatste jaren heeft Wim bij Prorails naar de logistieke processen gekeken. In september 2017 stapt hij de gemeentelijke politiek in en wordt fractievoorzitter van de lokale partij ProZes. “Als prestatieman loop ik weleens tegen de traagheid van de politiek op. Maar het leuke van de politiek is dat je allerlei mensen ontmoet, die een verhaal hebben te vertellen.”

Natuur

Wim is regelmatig in de natuur te vinden. “Heerlijk door de bergen wandelen in Oostenrijk of de Dolemieten, daar geniet ik van. De natuur is zo ontzettend mooi.” Wim is niet iemand die van alle plantjes en dieren de namen weet. “Ik vraag me meer af hoe dingen zijn ontstaan, hoe iets in elkaar zit.” Wim is actief als voorzitter van IVN afdeling Weert e.o. en is lid van de Vogelwerkgroep. “Enthousiast vertelt hij over natuureducatieve activiteiten die het IVN voor kinderen organiseert. “Het gaat erom dat je kinderen de natuur laat voelen, doen en beleven.”