Succesvolle IVN Slootjesdag 2023

IVN Weert e.o. blikt terug op een succesvolle Slootjesdag op zondag 7 juni. Ruim 60 personen in twee groepen hebben bij zomers weer hieraan meegedaan.

Na een kort instructie bij NMC De IJzeren Man ging de groep – voorzien van schepnetjes, bakken om de vondsten te verzamelen en kaarten waarop de gevonden dieren genoteerd konden worden – naar een sloot in het IJzeren Man gebied. Met de netjes werden diertjes gevangen, waarna ze in de bak gedaan werden. Dan was het zoeken welk diertje men aangetroffen had (determineren).

De enthousiaste kinderen en (groot)ouders waren heel nieuwsgierig wat ze allemaal in de sloot hadden aangetroffen. Er werden o.a. libellenlarven, haftenlarven, schrijvertjes, bootsmannetjes, bloedzuigers, enkele waterschorpioenen, de larve van een watertor, kleine visjes, posthoornslakjes, jonge bruine kikkertjes, een jonge pad en een zoetwatermossel gevonden. Ook werd er een rivierkreeft gevangen, die een schaar miste. Na afloop van het zoeken en determineren ontvingen de kinderen een heus diploma, die vol trots mee naar huis werd genomen

Het doel van de IVN Slootjesdagen is om kinderen en hun (groot)ouders op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met het leven in de sloot. Slootjes zijn heel belangrijk voor de biodiversiteit en het watermanagement in Nederland. Door de Slootjesdagen worden meer mensen waterbewust gemaakt. Doe je volgend jaar mee?