Klimaattuin

Op dit moment wordt hard gewerkt aan de Klimaattuin in de tuin van het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man. Onlangs is de waterdoorlatende bestrating aangelegd door Richard Palmen en Centrale Zandwinning Weert heeft voor het benodigde zand gezorgd.
Onder de waterpomp, die in het voorjaar is aangelegd, komen houten water-speelelementen.

Het hout is geleverd door Weerterlandhout en Jan Daemen heeft inmiddels de opvangbak, met verdeelschuif, en enkele opstapjes klaar. Dat ziet er al heel mooi uit. Jan is nu bezig met het maken van de goten en gaat de komende maanden nog aan de slag met de sluiselementen, de zandstroombak en een waterrad. Een hele klus!
Hans van Schendel en Ad Havermans zijn nu bezig met het uitgraven en aanleggen van het natte gedeelte: vijver en moeras. Dat gebeurt in overleg met en op advies van vijverspecialist Flinsenhof. De paaltjes geven de contouren aan. Ook komt er nog een vlonder en zitbankje.
Ook de tuinmannen hebben eerder al de rotte berk en struiken verwijderd en heel wat grond afgegraven. Deze wordt gebruikt voor een verhoging naar de windmolen. Inmiddels is hier ook een houten keerwand geplaatst om te voorkomen dat de opgehoogde grond afzakt. Het hout van deze keerwand is ook geleverd door Weerterlandhout. Het pad wordt breed genoeg voor rolstoelers.
De Klimaattuin zal in mei officieel worden geopend. Dan is ook de beplanting aangelegd en kan iedereen hier inspiratie opdoen voor een klimaatvriendelijke tuin aan huis.

De realisatie van de Klimaattuin is mogelijk dankzij financiële bijdrage van de gemeente Weert en Nederweert, GrensPark Kempen-Broek en Centrale Zandwinning Weert en natuurlijk door de enthousiaste, deskundige en onbezoldigde inzet van vele vrijwilligers van het NMC.