Klimaattuin NMC officieel geopend

Bron o.a.: weertdegekste.nl

Zondag 18 juli werd de Klimaattuin bij het Natuur- en Milieucentrum in Weert officieel geopend. De opening werd verricht door wethouder Van de Heuvel van de gemeente Weert, wethouder Stienen van de gemeente Nederweert en de heer Ignace Schops, directeur Regionaal Landschap Kempen en Maasland.

De Klimaattuin is een educatief project rondom klimaatadaptie en gerealiseerd dankzij financiële bijdrages van de gemeente Weert, Nederweert, GrensPark Kempen-Broek, Provincie Limburg, Kuypers Kessel en Samenfonds 0495 en de inzet van vele vrijwilligers. Zie https://youtu.be/z3vHiYzfMkE

Aansluitend de opening konden de vele bezoekers aan de slag met het pompen van water naar een sluizensysteem richting waterrad of naar de zandstroomtafel. De waterlift en de octopus laten zien dat water een duurzame en krachtige energiebron is. Natuurlijk was er ook veel belangstelling voor het scheppen van waterdiertjes en de vele water- en moerasplanten in de vijver. Aan de watertafel werd uitgelegd hoe je wateroverlast in de stad kunt voorkomen. Verder kon je aan een boomschijf de lokale klimaatveranderingen aflezen. Voor scholen is een lesprogramma klimaatadaptatie in de Klimaattuin ontwikkeld.
Op deze manier wil het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man steeds meer mensen bewust maken van het belang van waterbeheer en van wat je zelf kunt doen om de overlast van de klimaatveranderingen zoveel mogelijk te beperken.