Heropening uitgebreide Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man

Zaterdag 24 september is het gerenoveerde en uitgebreide Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man (NMC) heropend door gedeputeerde Geert Gabriëls, wethouder Lizbeth Steinbach en bestuursvoorzitter Marleen Gresnigt. Samen knipten zij een lint door zodat de aangepaste ruimtes officieel in gebruik genomen kunnen worden. Met name de grote presentatieruimte is een echte eyecatcher geworden. De nieuwe, grote pui met veel glas en schuifpui zorgt voor een optimale verbinding met de tuin en de natuur om het gebouw.

In juni 2020 stemde de gemeenteraad van Weert in met de renovatie en uitbreiding van het NMC. Deze verbouwing was noodzakelijk om aan de toenemende vraag voor educatieve en recreatie activiteiten te voldoen. Daarnaast was er behoefte aan groot onderhoud en verduurzaming van het gebouw.

Het bestuur van de Stichting Natuur- en Milieu-educatie is samen met de gemeente Weert aan de slag gegaan met de planning, aanbesteding en uitvoering van de verbouwing. Hiervoor werd een projectteam samengesteld, dat tweewekelijks vergaderde om de verbouwing in goede banen te leiden.

Behalve de expositiezaal is  het leslokaal uitgebreid en voorzien van een keukenblok voor educatieve doeleinden.  Daarnaast zijn verschillende lokalen anders ingedeeld en zijn er muren opgetrokken zodat er variabele gebruiksmogelijkheden zijn ontstaan. Verder is er een berging en een overkapping bijgebouwd om de nodige materialen overzichtelijk  te kunnen opbergen. Ook is het pand verduurzaamd door onder andere een warmtepomp en klimaatbeheersing met een warmtewisselaar te plaatsen.

De opening werd begeleid door een kleine markt, waar Smakelink, Herenboeren Land van Weert, Weerterlandhout en het IVN zich presenteerden.