Camouflage in de natuur

Vanaf mei 2019 is in het Natuur- en Milieucentrum een tentoonstelling te zien over camouflage in de natuur.

Camouflage is de kunst om je in het volle zicht van iedereen te verbergen zonder in een holletje of schuilplaats weg te kruipen. Veel dieren in de natuur kunnen dat en doen dat op verschillende manieren.

De bekendste vorm is  kleur of vorm aannemen van de achtergrond.

Maar in plaats van je te verstoppen kun je je ook voordoen als iets heel anders, iets heel ongevaarlijks. Dat doet bijvoorbeeld de rups van de in Nederland algemeen voorkomende Gehakkelde Aurelia. Die rups lijkt op een vogelpoepje dus: “geen aantrekkelijk hapje.”

Je kunt ook als camouflage een opvallende outfit aantrekken waardoor je laat zien: “Hier ben ik en pas maar op, ik ben gevaarlijk, ik kan steken of ik ben giftig.”

Dat doen bijvoorbeeld wespen met hun duidelijk zichtbare gele en zwarte strepen.

Anderen maken daar dan ook weer gebruik van zoals bijvoorbeeld de Hoornaarvlinder. Dat is een vlinder die sprekend op een Hoornaar lijkt, onze grootste wesp, maar die vlinder is zo ongevaarlijk als een pasgeboren lammetje.

Op deze tentoonstelling kunt u fraaie staaltjes van camouflage in de natuur zien en ook  kinderen kunnen zich met capes in combinaties met diverse achtergronden proberen te camoufleren.