Bijencursus voor kinderen

Imkervereniging St. Ambrosius organiseert speciaal voor kinderen een bijencursus in de eerste helft van 2019. “We willen de jeugd de bijenwereld in de natuur bewust laten beleven en meegeven hoe belangrijk de bij voor de mens is,” vertelt Henk van de Ven, voorzitter van de imkervereniging St. Ambrosius Weert.

 

De bijencursus voor kinderen bestaat uit 4 bijeenkomsten waarvan er op dit moment al 3 geweest zijn. Tijdens deze bijeenkomsten wordt er natuurlijk in de bijenvolkjes gewerkt. Kinderen dragen een imkerjas en gaan onder begeleiding van twee ervaren imkers, de bijenvolken controleren. Ze kijken dan naar de volgende zaken: is er een koningin die eitjes legt? Heeft de koningin genoeg lege cellen tot haar beschikking om eitjes in te leggen? Zien we larfjes? Zien we gesloten broed? Is er genoeg voer?

Naast de bijen is er ook aandacht voor de natuur: zonder stuifmeel en nectar geen honing! De kinderen leren over drachtplanten en ze leren ook hoe ze hun eigen tuin insect-vriendelijk kunnen inrichten.

Op 21 juli is de laatste bijeenkomst, tijdens de Open Imkerdag bij het NMC. Iedereen is daarbij van harte welkom. De kinderen gaan s’ morgens honing oogsten en krijgen hun imker diploma. ’s Middags nemen de volwassen cursisten het oogsten van de kinderen over.