4e NMC-café – Geopad

Op zondag 10 november moesten er stoelen worden bijgezet, zo druk was het bij het NMC Café. Het thema was het nieuw ontwikkelde Geopad.

Ad Havermans, Hans van Schendel en Bèr Peeters, initiatiefnemers van het Geopad, namen het publiek mee terug in de tijd. Miljoenen jaren wel te verstaan. Aan de hand van digitale beelden lieten zij zien hoe het landschap van De IJzeren Man Weert werd gevormd en welke invloed de natuur en de mens op dat landschap heeft gehad. Educatie en het Geopad stond centraal in het gesprek met docent Riek de Reijke en student Rick van de Lerarenopleiding Fontys in Sittard. Beiden onderstreepten hoe belangrijk het is dat kinderen op een eigentijdse manier in aanraking komen met aardrijkskunde en geologie. Het Geopad met al z’n opdrachten en proefjes sluit daar prima op aan.

Ken Jeurissen, coördinator Centrale Zandwinning Weert (onderdeel van Kuypers Kessel) vertelde over het opgraven van zand en de natuurcompensatie rondom het gebied. Uit het publiek kwam de vraag hoe het met de waterkwaliteit van het Blauwe Meertje is gesteld. Ken gaf aan dat het veilig is om in het water te zwemmen. Iedere twee weken wordt het water gemonitord op mogelijke giftige stoffen. Daar bovenop worden er monsters van het milieu genomen.

Wim Truyen, beleidsadviseur cultuur en historie van de gemeente Weert, vertelde over de Keltische Schans die in de wijk Molenakker is gevonden. De Keltische Schans is laatst feestelijk onthuld en onderdeel van de Archeoroute in Weert.

Ondertussen zorgden Puk Lambers en Emkea Krekels, leerlingen van viooldocent Liesbeth Hendrix van Rick, voor live muziek. De filmpjes ‘Opmerkelijke vondst in De IJzeren Man Weert’ én ‘Grondboring tijdens MilieuActieDagen’ werden vertoond. Ook de inwendige mens werd niet vergeten. De zelfgemaakte kleine hapjes vielen goed in de smaak.