15 oktober 2019 – “Lesje paddenstoelen op 15 oktober 2019”

Bij paddenstoelen  komen nogal wat aparte termen voor.  Daarom is het goed om voordat we gaan wandelen alvast wat over paddenstoelen aan de weet te komen. Op 15 oktober 2019 om 19.30 uur wordt een informatieavond over paddenstoelen gehouden in het Natuur- en milieucentrum aan de Geurtsvenweg 4 te Weert. Via een presentatie wordt getracht om u duidelijk te maken; “Hoe leven de paddenstoelen”.

Leden van de paddenstoelenwerkgroep laten  via een presentatie allerlei wetenswaardigheden naar voren komen. Ze vertellen over de schimmels, vormen, kleuren, de verschillende soorten, maar vooral ook over hun belangrijkste taak; “Opruimers van de natuur”. Ook wordt ingegaan op de samenlevingsvormen van paddenstoelen met bijvoorbeeld bomen en struiken, Zo kunnen bomen via die schimmelwortels met elkaar communiceren. De avond is voor iedereen vrij toegankelijk!

 

Paddenstoelenmiddag 20 oktober

Het is weer herfst en dat betekent dus paddenstoelentijd.

Op zondagmiddag 20 oktober verzorgt het IVN Weert e.o. de jaarlijkse paddenstoelenmiddag in het Natuur- en milieucentrum “De IJzeren Man”.

Er is dan een infohoekje waar u informatie kunt krijgen over paddenstoelen en waar u ze ook onder een loep kunt bekijken. Ook is er een microscoop waar u de sporen van een paddenstoel zo’n 400x vergroot kunt zien.

Daarnaast worden ook wandelingen rondom het Milieucentrum georganiseerd waar u dan, onder begeleiding van een gids, paddenstoelen kunt vinden.

Aanvang 13.30 uur en toegang en deelname aan de wandelingen is gratis.

 

In Nederland zijn zo’n 5000 soorten macromyceten, dat zijn paddenstoelen groter dan 1 mm bekend. In de Ijzeren Man hebben we er, in de loop der jaren zo’n kleine 400 soorten gevonden dus zeg maar dat we 8% van de in Nederland voorkomende paddenstoelen in de IJzeren Man hebben gevonden.

Paddenstoelen hebben altijd al veel belangstelling van de mensen gehad door hun geheimzinnige levenswijze en hun enorme variëteit in vormen en kleuren.

Er zijn er dan ook met tot de verbeelding sprekende namen zoals Heksenboleet, Duivelsei, Vogelnestzwam, Oliebolzwam of Judasoor. Dit zijn maar enkele soorten paddenstoelen die de paddenstoelenwerkgroep rondom het NMC heeft gevonden.

 

Herman Beuvens, Twan Brouwers