15 juli 2018 – Hermans column

bron: wikimedia.org

‘t Is juli en dus …

… is er buiten heel veel te zien maar ook niet te zien. Heel veel dieren zijn ware meesters in het verstoppertje spelen. Regelmatig is het mij overkomen dat ik lekker buiten wandel en dan opeens vliegt er met veel kabaal een houtduif uit een nabijstaande boom op. Of, nog erger vliegt er met veel kabaal een fazant van de grond op. Ik denk dan, stomme beesten, blijf toch zitten. Dan had ik jullie helemaal niet gezien maar nu, ja nu trek je wel de aandacht en ware ik een jager, ja dan was die fazant wel het haasje geweest! Jaren geleden, toen ik met een paar vrienden op een morgen in een van onze natuurgebieden aan het wandelen was, werd ik opeens gewaarschuwd: Herman, stil blijven staan. Kijk eens wat er voor je op de grond ligt. In eerste instantie zag ik alleen een stuk hout op de grond liggen maar toen opeens zag ik echt wat het was. Vlak voor mijn voeten zat een broedende fazantenhen op haar nest. Het dier was werkelijk voortreffelijk gecamoufleerd, twee seconden later en ik was er bovenop gaan staan.

Een andere camouflagekunstenaar is de rups van de gehakkelde aurelia. Een veel voorkomende vlinder maar de rups daarvan lijkt op een vogelpoepje dus niet echt een smakelijk hapje.

Andere dieren die je pas op het laatste moment ziet zijn ook bijvoorbeeld de kikkers.  Loop maar eens langs de rand van een ven of een slootje. Overal springen ze vlak voor je voeten weg, tjoep plons het water is. Waren ze blijven zitten, je had ze niet gezien. Nou zijn kikkers niet echt slimme beesten, ze zijn zelfs dom. Kikkers hebben de wereld in tweeën delen gedeeld: alles wat beweegt en alles wat niet beweegt.

Alles wat niet beweegt is niet interessant voor een kikker. Je kunt er eventueel op gaan zitten als je dat leuk lijkt maar dat is het dan. Alles wat beweegt heeft de kikker in drieën gedeeld:

het beweegt en het is groter dan de kikker, het beweegt en het is even groot als de kikker en het beweegt en is kleiner dan de kikker.

Als zoiets groter is dan de kikker moet je maken dat je weg komt want je kunt worden opgegeten, is het even groot  als de kikker en je bent een mannetje dan kun je ermee gaan paren en is het kleiner dan kun je het opeten.

Dat laatste kun je mooi proberen. Zie je kikkers in het water, ga dan voorzichtig op je buik aan de oever liggen en beweeg een grasstengel vlak voor de kikker zijn bek.

In 99 van de 100 gevallan zal de kikker daar naar happen en kun je hem zelfs een eindje uit water trekken totdat de kikker teleurgesteld en verbaasd dat hapje los laat. Een vlieg die zo sterk is dat die hem uit het water trekt? Dat is echt een heel nieuwe ervaring voor een kikker!

Herman Beuvens