1 oktober: Geologiedag

De Geologische Vereniging Mente et Malleo organiseert op zondag 1 oktober weer haar jaarlijkse Geologiedag. Van 13.00 uur tot 17.00 uur in het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man in Weert (NMC).

Wat is er te doen?

Binnenactiviteiten

  • Je kunt luisteren, kijken naar een expert die laat zien hoe vuursteen bewerkt wordt tot werktuigen waarmee onze voorouders jaagden en hun vlees sneden. Er wordt een speer gemaakt met vuursteen en vuursteenschrapers om een vel schoon te schrapen. Misschien kun je helpen om een vel schoon te schrapen. Ook een demonstratie speerwerpen. O.a. in gebruik bij de jacht op mammoets.
  • In een grabbelton kun je grabbelen naar kleine fossiele zee-egeltjes. Je krijgt uitleg van een deskundig lid van de geologische vereniging.
  • Er worden mooie fossielen en mineralen voor een leuke prijs aangeboden;
  • De rivier de Maas is de grote vormgever van het Limburgse landschap; in een film wordt uitgelegd hoe dat proces is z’n werk ging;
  • De Maas maakte tijdens zijn loop uit Frankrijk veel soorten gesteente los; een van de leden van de vereniging laat zien welke soorten gesteente in de Maas kunnen worden gevonden. In sommige kun je nog fossielen zien zitten;
  • De Maas was soms een woeste rivier, soms een kalme. Er kwam in ieder geval veel zand vrij; je kunt een aantal proefjes doen met zand die je laten ervaren hoe sommige geologische processen werken;
  • Dennenbomen verliezen soms kleverig hars. Daarin kunnen insecten vast komen zitten. Als dat hars fossiel is geworden en hard, is het barnsteen. Daarin kun je, met een beetje geluk, de insecten of restanten ervan zien zitten. Met een microscoop en samen een deskundige ga je op zoek gaan naar die fossiele insecten in barnsteen.

 

Buiten

  • Kinderen en volwassenen kunnen opgravingen doen naar fossielen, mineralen en haaientanden. Ervaren leden helpen je bij het op naam brengen van je vondsten. Er is een beperkt aantal schopjes en harkjes aanwezig. Heb je zelf een tuinharkje of -schopje, breng dat dan mee.

Meld je bij aankomst in het NMC aan bij de balie en je wordt de weg gewezen naar de activiteit van jouw keuze.