Geopad De IJzeren Man

Het Geopad neemt u mee terug in de tijd. Miljoenen jaren wel te verstaan. Aan de hand van enkele mogelijkheden laat het zien hoe het landschap van De IJzeren Man Weert werd gevormd en welke invloed de natuur en de mens op dat landschap hebben gehad. Hoe belangrijk is het dat kinderen op een eigentijdse manier in aanraking komen met aardrijkskunde en geologie. Het Geopad met al z’n opdrachten en proefjes sluit daar prima op aan.

 

 

Er zijn drie manieren om het Geopad te beleven:

 

Geopad wandelen

Bij deze uitvoering van het geopad loopt u de route en krijgt u op een aantal plaatsen uitleg over het landschap. De Geopadkar neemt u niet mee. De route, die geheel is bewegwijzerd met Geopadplaatjes, is in een uur te lopen.

 

Het Geopad compleet

De opdrachten beginnen in het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man (NMC). In de grote zaal staat een Geopadtafel met benodigdheden en in het kleinere lokaal bevindt zich een duurzaamheidstentoonstelling. Verder horen de bloemen- en insectentuin, de stenentuin en een deel van het IJzeren Man gebied tot het Geopad.

 

Geopad doen!

Geopad De IJzeren Man
Ontdek het landschap

Verwonder jij je weleens over het landschap? Hoe het is ontstaan en wat voor invloed de natuur en de mens erop hebben gehad? Ontdek het landschap al wandelend over het Geopad, scan de QR codes en laat je verrassen door: het stuifzand, grondwater, rabatten, heide, streepduin, dennenbos, meanderen, eikenstoof en broekbos.

Ontstaan van het landschap

Miljoenen jaren geleden stroomden de Rijn en de Maas door het natuur- en recreatiegebied De IJzeren Man in Weert en zetten zand en grind af. Tijdens de laatste ijstijd legde de wind er een dikke laag zand over heen. Kijk je verder dan je neus lang is dan zie je daar de sporen van terug in het huidige landschap.

Het landschap heeft een eigen karakter en ‘herbergt’ bijzondere verhalen. “Juist die verhalen willen we tot leven brengen,” vertelt Ad Havermans, een van de bedenkers van het Geopad.

Geopad wandelen

Het Geopad is 1,5 km lang en volgt grotendeels een bestaande wandelroute in het natuur- en recreatiegebied De IJzeren Man. Het pad is met speciale Geopadborden aangegeven. Op de borden staat een QR code. Wil je meer over die plek weten? Scan de code met je smartphone en de informatie verschijnt op je scherm.

Kaart Geopad (dit moet een levendige kaart worden. Route van het Geopad ingetekend. Nummerbordjes in kleurthema. Oriëntatiepunten: NMC, Kinderboerderij etc. )

Geopad doen!
Vind je het leuk om het landschap actief te ontdekken? In de tuin en binnen in het Natuur- en Milieucentrum kun je allerlei doe-opdrachten doen. Vraag bij de balie naar de folder Geopad doen!

Bij Geopad doen! ligt het accent op het zelf ontdekken en niet op het wandelen. Je bent een echte wetenschapper en doet onderzoek naar de bodem, stenen etc. Wil je alle proeven doen dan ben je ongeveer xxx tjjd kwijt. Aan het eind ben jij dé expert en kun je aan anderen veel vertellen over het landschap en de invloed van de natuur en de mens daarop.

Voor een aantal opdrachten en experimenten heb je attributen nodig. Deze ontvang je bij de balie en neem je mee in een speciale Geopadkar. Het gaat soms om kostbare meetinstrumenten, wees daar voorzichtig mee. Na afloop lever je alle attributen bij de balie in. De baliemedewerker checkt of alles compleet en heel terug is.

Geopad compleet
Wil je het Geopad lopen én de proeven doen? Vraag bij de balie naar het complete werkboek Geopad. Volg de Geopadborden, scan je de QR codes en kom veel te weten over de vorming van het landschap. Ook kun je onderweg de experimenten doen, die in het werkboek staan. Op de routekaart staan de nummers van de opdrachten. De kleur van de nummers geeft aan waar de opdracht over gaat: water, grond,  etc. Voor een aantal opdrachten en experimenten heb je attributen nodig. Deze ontvang je bij de balie en neem je mee in een speciale Geopadkar. Het gaat soms om kostbare meetinstrumenten, wees daar voorzichtig mee. Na afloop, lever je alle attributen bij de balie in. De baliemedewerker checkt of alles compleet en heel terug is. Voor het Geopad compleet moet je ongeveer 3 uur uittrekken.

Samenwerkingspartners

Het Geopad is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Weert, Stichting Natuur- en Milieu-educatie, Grenspark Kempen~Broek, de Centrale Zandwinning Weert (onderdeel van Kuypers Kessel), IVN Weert e.o. en de Geologische Vereniging Mente et Malleo.

 

De documenten die u kunt downloaden

Geopad De IJzeren Man_op route deel 1

Geopad De IJzeren Man_op route deel 2

Geopad De IJzeren Man_op route deel 3

Geopad De IJzeren Man_thematisch deel 1

Geopad De IJzeren Man_thematisch deel 2

Geopad De IJzeren Man_thematisch deel 3

Geopad De IJzeren Man_verkort en zonder opdrachten