Bloemen- en insectentuin en stenentuin

In de directe omgeving van het gebouw bevinden zich twee vrij toegankelijke tuinen: een bloemen- en insectentuin en een stenentuin, met picknicktafels. Beide tuinen zijn ingericht en worden onderhouden door enthousiaste vrijwilligers.
De bloemen- en insectentuin biedt elk jaargetijde een bijzonder mooie bloemen- en vruchtenpracht. Hier worden niet alleen de bezoekers, waaronder veel fotografen, maar ook de vele insecten heel blij van. Het levert vooral ook voedsel voor de vele soorten insecten, vlinders en bijen. De insectentoren en insectenmuur bieden schuil- en leefplekken, terwijl de bijen in de korven van de aanliggende bijenhal huizen. In de bloemen- en insectentuin staan naast informatiebordjes ook een waterpeilmeter en twee energiefietsen.

Ook is er een klimaattuin met speelse ontdek activiteiten en een poel met een rijk waterleven.

In de stenentuin, bereikbaar via een bruggetje over de sloot rondom de bloemen- en insectentuin, liggen grote keien van verschillende steensoorten, een weerstation en een mooi vormgegeven insectenmuur. Aan de achterkant van deze insectenmuur staan de bodemprofielen van het Weerter landschap.