Bijenhal

Imkervereniging St. Ambrosius is een actieve vereniging die bij het NMC een eigen bijenhal heeft. Tal van imkers houden zich bezig met deze fascinerende hobby en hun enthousiasme brengen zij graag over op bezoekers. Vanaf april tot en met september ontvangen zij u graag en kunnen u alles vertellen over het bijenleven en de bijenhouderij.

Groepen kunnen op aanvraag een imker contacteren.

Imkervereniging St. Ambrosius Weert

Het houden van bijen

Is dat iets voor mij? Jazeker, iedereen kan bijen houden. Je zou met één of twee kasten kunnen beginnen. Iedere imker zal je daar graag mee helpen. Zeker in het begin is hulp belangrijk.

Wat is het nut van bijen houden?

Bijen zijn belangrijk voor de bestuiving van veel gewassen. Geen bestuiving, geen appels en peren bijvoorbeeld. De bijen zorgen ervoor, dat de appel- en perenbloesem bestoven wordt. Als ze stuifmeel verzamelen, vliegen de bijen van bloem naar bloem, waardoor de bloemen bestoven worden. Verder bezoeken de bijen allerlei bloemen waar nectar en stuifmeel in zit. Het stuifmeel hebben ze nodig voor de eiwitten. De nectar zetten ze om in honing. Dit is een proces dat alleen de bij kan. Verder produceren ze was, om hun cellen te maken, waar de nectar en stuifmeel in bewaard worden. Die cellen worden ook gebruikt door de koningin om er eitjes in te leggen.

Wat is er nou zo mooi aan?

Dat is één twee drie niet te zeggen, dat is iets dat beleef je gewoon. Een ding is zeker, je bent midden in de natuur bezig zowel met de insecten, want dat zijn het, als met het product, want dat is puur natuur. Een lekker sneetje bruin brood met roomboter en honing, puur natuur en lekker.

Is het veel werk?

Dat valt wel mee, ieder hobby kost tijd en geld. Dit is ook bij bijen houden zo. Je werkt met levende wezentjes, dus daar moet je goed voor zijn en ze goed verzorgen.

Bijen steken toch?

Dat wordt altijd gezegd en daar zit een beetje waarheid in. Maar een bij steekt niet zomaar, er moet wel iets gebeuren voordat ze steekt. Onder andere als je in de weg staat, en de bij naar binnen wil, maar door jou wordt belemmerd, dan loop je de kans dat je gestoken wordt. Ook als je ze belemmert om voedsel te halen door in de vliegroute te staan, loop je kans om gestoken te worden. Maar dat zijn zaken die leer je gauw, dat behoeft geen belemmering te zijn om met bijen houden te beginnen. Een imker moet een keer gestoken worden, dat is niet zo erg, daar raak je gauw aan gewend.

Hoe ziet een bijenvolk er nou eigenlijk uit?

Een bijenvolk bestaat uit ongeveer 60.000 bijen (werksters), ± 200 darren (mannelijke bijen) en één koningin.

De koningin heeft alleen de taak om eitjes te leggen en verder doet ze niets. Zij wordt ook door de werksters gevoerd. De werksters hebben diverse taken. Na de geboorte doen ze alleen maar werk binnen de kast of korf.

Dat werk bestaat uit het schoonmaken van de cellen (poetsen), het schoonhouden van de kast, het verzorgen (warm houden) van het broed, het voeren van de koningin en het aannemen van nectar en het opslaan in de cel. Na enkele weken worden ze gepromoveerd tot vliegbij en gaan ze nectar en stuifmeel verzamelen. Na 7 weken is het afgelopen dan sterven de werksters. In de winter kunnen de werksters wel 4 tot 5 maanden worden. De koningin kan wel 5 jaar oud worden en de darren ongeveer 2 maanden. De darren hebben de taak om de koningin te bevruchten. Darren voeren verder niets uit. Ze houden wel de koningin in de gaten. Als die de kast verlaat, gaan ze er achter aan. Als een dar een koningin bevrucht heeft sterft hij.

Het is in de bijenwereld een goed georganiseerde gemeenschap ieder heeft zijn of haar taak.
Het is een fascinerend hobby, het imkeren (bijen houden).

Tot slot nog dit:

Heb je na het lezen van deze informatie interesse of wil je meer weten, neem dan contact op met de voorzitter of secretaris van de imkervereniging St. Ambrosius Weert.

De heer H. Kohlmann is onze voorzitter: mail: joke.hein@zonnet.nl
De heer F. Slot is onze secretaris: mail: fran.slot@hotmail.com

Als je lid wordt van Ambrosius dan ben je automatisch lid van de imkerbond van de NBV en krijg je ieder maand een tijdschrift over bijen. De imkerbond houdt zich bezig met zaken zoals uitbreiding van de bijenweide over geheel Nederland. Verder is de imkerbond bezig in het belang van de gehele imkerij en heeft contacten met het ministerie van landbouw. Je kunt ook cursussen volgen die op de praktijk zijn afgestemd.
Er zijn veel mogelijkheden wat betreft cursussen; beginnerscursussen, cursussen over specifieke onderwerpen zoals koninginnenteelt.