Maandelijkse wandelingen met een Verkenner 2020

26/01/2020

Kempen~Broek in een notendop

 

14u.-16u.

Infobord GrensPark aan Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man, Geurtsvenweg 4 (einde parking), Weert

 

Als onthaalpunt van GrensPark Kempen~Broek is het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man de ideale uitvalsbasis voor een kennismaking met het Kempen~Broek.

Wat is Kempen~Broek, waar ligt het en wat is er zo bijzonder aan het IJzeren Man gebied. Een Verkenner leidt je langs de mooiste plekjes in het IJzeren Man gebied.

 

 

23/02/2020

Klimaatwandeling

 

14u.-16u.

Infobord Parking Smeethof, Smeetshofweg 1, Bocholt

 

De klimaatverandering: we hebben er allemaal al wel van gehoord. Maar wat betekent dit nu voor de natuur? Welke invloed heeft klimaatverandering op flora, fauna en mensen? Om de effecten van extreme droge en natte perioden te milderen, leggen we klimaatbuffers aan in Kempen~Broek. Wat zijn klimaatbuffers? Hoe werken ze? Je komt er alles over te weten tijdens deze klimaatwandeling.

 

 

22/03/2020

Ontdek het Zintuigenpark De IJzeren Man

 

14u.-16u.

Infobord GrensPark aan Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man, Geurtsvenweg 4 (einde parking), Weert

 

Samen met een Verkenner ontdek je op speelse wijze de verschillende ‘eilanden’ van het Zintuigenpark. Houten speeltoestellen prikkelen je zintuigen zien, horen, voelen, ruiken en proeven op een speelse manier.

Het Zintuigenpark werd speciaal ontwikkeld voor mensen met een beperking. De route en de eilanden zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Jong en oud, met of zonder beperking, iedereen kan genieten van het Zintuigenpark.

 

 

26/04/2020

Lente in Lozerheide

 

14u. – 16u.

Parking Lozerheide, Fabriekstraat z/n, Bocholt (Lozen)

 

Afgelopen herfst en winter werd er hard gewerkt op de Lozerheide: vloeiweiden werden hersteld, de grote vijver werd heringericht om meer broedgelegenheid te geven aan vele watervogels.  Ben jij ook nieuwsgierig naar het resultaat? Kom jij mee genieten van de bloemenpracht in de vloeiweiden, het frisgroene van het lentebos en de vele watervogels op de grote plas? Wie weet, spot jij wel de zeldzame lepelaar.

 

 

24/05/2020

Van bosbad tot hangmat

 

14u.-16u.

Infobord Parking Luysmolen, Luysenweg 2, Bocholt

 

Tijdens deze wandeling ontdek je de natuur met al je zintuigen, je neemt dus – figuurlijk – een bosbad. Je voelt het weldadig effect van de natuur.

En om helemaal tot rust te komen eindig je in een hangmat op één van de mooiste plekjes van Kempen~Broek.

 

 

28/06/2020

Kempen~Broek op je tong

 

14u.-16u.

Infobord GrensPark aan Parking Woutershof, Grootbroekstraat 46, Molenbeersel (Kinrooi)

 

Een Verkenner laat je – letterlijk – proeven van wat de prille zomer te bieden heeft.

De mens is door de eeuwen heen vergeten welke rijkdom onze natuur voortbrengt. Een Verkenner neemt je mee op pad en gaat samen met jou op zoek naar de oorsprong van onze dagelijkse voedingsgewoontes en trakteert je geregeld op de geuren, kleuren en smaken uit de natuur.

 

 

26/07/2020

Langs grafheuvels en zandduinen

 

14u.-16u.

Parking Boshoverheide, Tranchéeweg 5 (bij de spoorwegovergang), Weert

 

Onze Verkenner neemt je mee op struintocht door het mulle zand, de heide en dennenbos.  Onderweg vertelt hij jullie over het unieke van deze plek: het is nl. één van de meest uitgestrekte grafheuvelvelden van West-Europa uit de Late Bronstijd.

 

 

23/08/2020

Zomer in Kempen~Broek

 

14u – 16u.

De Tösch, parking Moskou, nabij Grotlaan 208, Neeroeteren (Maaseik)

 

Kom jij mee genieten van een zomerse wandeling in de Tösch? Onze Verkenner leidt je langs moerassige weilanden, poelen, bosjes, houtkanten en ruigten. Met wat geluk spot je wel de ooievaar.

 

 

 

27/09/2020

Buiten word je beter

 

14u.-16u.

Infobord GrensPark aan de Pollismolen, Molenstraat 56, Opitter (Bree)

 

Natuur heeft een positief effect op je gezondheid: ze verlaagt je bloeddruk, vermindert stress, ‘boost’ je immuunsysteem en geeft je een fijn gevoel. Op deze wandeling legt onze verkenner je uit hoe dat precies werkt. Kom mee en ervaar het zelf!

 

 

25/10/2020

Beleef de stilte

 

14u. – 16u.

Infobord GrensPark aan Parking Smeetshof, Smeetshofweg 1, Bocholt

 

Het GrensPark Kempen~Broek is één van de weinige stiltegebieden in de dichtbebouwde lage landen. Op de ‘dag van de stilte’ laat onze Verkenner jou genieten van de rust en de uitgestrektheid die het Smeetshof jou te bieden heeft. Voeg daar nog de kleurenrijkdom van de herfst aan toe en je gaat helemaal zen naar huis.

 

 

22/11/2020

Speuren naar sporen

 

14u.-16u.

Infobord GrensPark aan het Mariahof, einde Mariahofstraat, Beek (Bree)

 

Samen met een Verkenner ga je op zoek naar sporen van dieren in het GrensPark Kempen~Broek. Veel dieren zijn schuw of worden pas ’s nachts actief. Je krijgt ze dus niet makkelijk te zien. Daarom gaan we op zoek naar de sporen die ze achterlaten in het gebied. De Verkenner laat je zien hoe je diersporen kunt ontdekken en hoe dieren leven. Wie weet, vind je wel sporen van een bever of een ree?

 

 

27/12/2020

Winterwandeling in het Weerterbos

 

14u.-16u.

Infobord GrensPark aan Huyskamer Daatjeshoeve, Heugterbroekdijk 34, Nederweert

 

Een Verkenner neemt je mee voor een stevige winterse wandeling door het Weerterbos:
Even lekker een frisse neus halen, leuke weetjes opdoen en wie weet… het Edelhert spotten!!