’t Is februari 2018 en dus…

Bron: tuinseizoen.com

…gaan de dagen al merkbaar lengen en zien we de eerste en ook duidelijke tekenen dat het voorjaar er aan komt. Langzaam maar zeker.

De eerste struiken bloeien al. Een daarvan is daar al een maandje geleden mee begonnen. Dat is de toverhazelaar. Je vindt hem niet in de natuur maar wel in een aantal tuinen waaronder ook die van mij. De toverhazelaar is een struik die best wel hoog kan worden en hij bloeit nu op het kale hout. Er is geen blad te bekennen maar hij zit wel vol met gele lintbloemen. Een prachtig gezicht en of dat nog niet genoeg is ruikt hij ook heerlijk, zelfs al op enige afstand. Daar kan geen luchtverfrisser tegen op.

De andere struik die nu in bloei staat en soms zelfs al bijna uitgebloeid is, is de hazelaar, de echte hazelaar die waar straks ook de hazelnoten aan komen.

Deze plant heeft twee verschillende bloemen, de mannelijke bloemen en de vrouwelijke bloemen. De eerste, de mannetjes, vallen meteen op. Lange, gele hangende trossen waar, als je er tegen tikt, hele wolken stuifmeel uit komen.

De vrouwelijke bloempjes, die op dat stuifmeel zitten te wachten om te worden bevrucht vallen veel minder op. Je moet goed je best doen om ze te ontdekken. Ze zijn klein, nog geen mm groot, knalrood en zitten aan het einde van een knopje. Ze zijn moeilijk te ontdekken maar daar komen straks wel de hazelnoten aan.

Een andere struik of boom die nu ook heel voorzichtig in bloei gaat komen is de wilg. Ik heb al enkele struiken met net uitkomende katjes gezien, u weet wel die zachte op een poezenvelletje lijkende knoppen. Ook bij de wilg hebben we, net als bij de hazelaar, mannelijke en vrouwelijke bloemen alleen bij de wilg zijn beide seksen helemaal gescheiden ze zitten aan twee verschillende planten.

Ook de vogels, die vooral reageren op het lengen van de dagen, beginnen nu van zich te laten horen. Koolmeesjes en roodborstjes zijn verbaal al druk in de weer en ik heb ook al bij mij in de tuin ook een enkele heggemus gehoord. Oh ja, vorige week hoorde ik in mijn tuin ook al twee merels tegen elkaar schelden.

Ondanks het virus dat vorig jaar heel veel merels het leven heeft gekost, zijn ze er toch nog. Dus er is wel hoop dat de populatie zich weer gaat herstellen.

Afgelopen vrijdag heb ik een heel stuk gewandeld hier achter in de IJzeren Man en ik heb daar heel veel boomklevers horen roepen. De boomklever is een klein vogeltje met een wat langere, spitse snavel, een zwarte oogstreep en zwarte strepen aan de zijkant. Hij heeft een oranje-roze buik en een blauwgrijze bovenkant.

Ik zou zeggen, kom zelf een luisteren in het bos want het voorjaar komt eraan.

 

Herman Beuvens