10 april 2017 – Hermans column

’t Is april en dus …

… is de grasmaand begonnen. De grasmaand is de oude naam voor april en geeft aan dat in deze maand het gras weer begint te groeien. Niet bloeien, dat gebeurt pas enkele maanden later. Maar het groeien betekent wel dat de grasmaaiers weer van stal kunnen worden gehaald.
Hoewel we op het bloeiende gras nog wat moeten wachten komen er nu wel een heleboel struiken in bloei te staan. Een van de struiken, die in Weert ook door de gemeente op grote schaal is aangeplant, is het krentenboompje of, om zijn zondagse naam te gebruiken, de amalanchier. Hij heet wel krentenboompje maar het is eigenlijk een struik, een grote struik die wel 10 m hoog kan worden en die nu vol staat met witte bloempjes, gebroken wit. In het najaar komen daar de kleine, rode besjes aan, de krenten. Ze werden vroeger wel geoogst om te gebruiken in plaats van echte krenten. Ze zijn eigenlijk best wel lekker. Uiteindelijk worden in het najaar de bladeren prachtig rood. Dus inderdaad een struik waar u het hele jaar door van kunt genieten.

Naast allerlei bloemen verschijnen nu ook de eerste insecten in de natuur. De eersten die opvallen zijn natuurlijk de vlinders en de eerste daarvan weer is de citroenvlinder ofwel het citroentje. Zoals u op grond van deze naam kunt verwachten, is het citroentje hartstikke geel, gewoon niet te missen in de tuin of buiten in de natuur. Dat deze vlinder er in het voorjaar als eerste bij is, komt omdat hij, en zij, de winter buiten als volwassen vlinder hebben doorgebracht. Ze hangen dan tussen de bladeren van groenblijvende struiken, zoals bijvoorbeeld de hulst en vallen daardoor helemaal niet op. Als het gaat vriezen verandert hun bloed in een soort antivries waardoor ze ettelijke graden vorst kunnen overleven. Gaat het weer warmer worden dan verandert hun antivries weer in bloed en kunnen ze weer, nu als eerste, weer rondvliegen. Dat trucje kunnen ze echter maar een keer uithalen dus als het alsnog weer hard gaat vriezen, tja, dan zijn de citroenvlinders helaas het haasje!

Een ander opvallend vlindertje dat nu rondvliegt is het oranjetipje. Vooral het mannetje valt op. Hij is wit met oranje vleugeltippen. Ze hebben de winter niet zoals het citroentje als vlinder doorgebracht maar als pop. Die pop zit, vermomd als doorn op een braamstruik en wordt daardoor door de meeste insecteneters over het hoofd gezien. Wordt het weer wat warmer dan komt de vlinder uit de pop en gaat zich bezig houden met de voortplanting. Het vrouwtje van het oranjetipje legt haar eitjes op de pinksterbloem en de look zonder look en laat dat net twee planten zijn die juist nu boven de grond komen en in bloei staan. Over timing gesproken!

Herman Beuvens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.