’t Is april en dus …

bron: wikimedia.org

… is er buiten weer van alles te zien en te beleven maar deze keer wil ik toch eerst even binnen blijven.

In het Natuur- en Milieucentrum is er op dit moment een slakken tentoonstelling met twee bakken met levende slakken: Algerijnse segrijnslakken. Twee weken geleden hadden die slakken het voorjaar al in de bol en vonden we drie paartjes innig omstrengeld in de bak liggen. Vorige week zagen we de resultaten daarvan: slakkeneitje in allebei de bakken. Buiten in de natuur heb ik die nog nooit gezien dus voor mij was dit ook de eerste keer.

Ook in de tuin van het Natuur- en Milieucentrum is weer wat leuks te zien.

Daar staat een groene kast waar we, vorig jaar een doos met een nest aardhommels in hadden gezet. Dat hommelvolk is inmiddels uitgestorven, een hele normale zaak, en de jonge koninginnen zijn nu bezig om elk voor zich weer een nieuw volk te stichten, ergens in de tuin. Tijd dus voor een nieuwe doos met een nieuw volk in de kast. Echter, helaas……….. de kast was gekraakt door een vogelpaar dat daar een nestje in had gebouwd. Dus toch maar even wachten met de nieuwe hommels.

Thuis, op de  vensterbank van mijn studeerkamer, lagen weer poepjes. De eerste poepjes van de vleermuis dit jaar die in de spleet tussen de gevel en de nokpan zit

Het is dus echt lente!

Buiten in de natuur kunnen we nu zien dat de grasmaand april, begonnen is  want nu gaat het gras weer  groeien dus natuurlijk ook het gras in Uw tuin. Met de grasmaand begint daarom ook het grasmaaien weer.

Alle grassen zijn windbloeiers. Dat wil zeggen dat het stuifmeel door de wind naar de stampers wordt getransporteerd. Nu is het zover nog niet maar straks eind mei begin juni als de grassen gaan bloeien, zal een groot aantal mensen daar veel last van krijgen: hooikoorts!

Alle graansoorten, Tarwe, Haver, Rogge en Gerst zijn grassen net zoals ook Rijst en Maïs. Grassen zijn daarom erg belangrijk voor onze voedselvoorziening en wel op twee manieren. Allereerst omdat we ze zelf eten, nou ja, we eten niet het gras zelf maar de zaden. Die vermalen we dan tot meel waar we weer brood van bakken.

Daarnaast is gras een belangrijk voor het vee. Dat eet gras en zet het weer om in melk en biefstuk die vervolgens weer op onze tafel verschijnen.

Er zijn ontzettend veel grassen. Ik heb er eens een flora op nageslagen, die van Heimans en Thijsse bijvoorbeeld, en telde meer dan 150 soorten gras. Allemaal grassen die in ons land voorkomen of, het is wel een oude flora, voorkwamen.

 

Wat denkt u van Liefdesgras? Het komt (kwam) voor in de variaties  groot,  klein,  harig,  Mexicaans en  Abyssinisch liefdesgras. Het zijn geen echte inheemse soorten maar vreemdelingen die u echter  in het veld tegen zou kunnen komen.

Wat we nu buiten ook zouden moeten zien zijn de weidevogels zoals kievit, wulp, grutto en de leeuwerik. Helaas, door de manier waarop de boeren vandaag de dag hun vak bedrijven, is er voor die vogels geen plaats meer in de weilanden.

Doordat er zo vaak gemaaid wordt, krijgen de joge vogels niet meer de kans om op te groeien maar worden voortijdig bij het maaien vermalen tot gehakt. Daarnaast is er een heel groot deel van boerenland ingezaaid met mais en daar gedijeneuigenlijk  alleen de wilde zwijnen in.

Herman Beuvens