21 oktober 2018 – Hermans column

bron: http://3.bp.blogspot.com

’t is oktober en dus …

… is er buiten in de bossen een overvloed aan voedsel te vinden: eikels, beukennootjes, noem maar op.

Vorig jaar hadden we een zogenaamd mastjaar, een jaar met ontzettend veel eikels.

Aanvankelijk dacht ik dat de eikeloogst dit jaar wel wat tegen zou vallen maar nee hoor: de bodem onder de eiken ligt weer dik bezaaid met eikels.

Dat is dus goed nieuws voor allerlei dieren die hetzij een wintervoorraad voedsel aan moeten leggen hetzij zich voor de winter al vol moeten vreten om een speklaag te kweken.

Eekhoorns hebben bij het aanleggen van hun voorraad een heleboel voedsel her en der begraven. Ze hebben echter niet zo’n goed geheugen zodat ze diverse voorraden niet meer terug kunnen vinden. Nou ja, dan komt daar op die plaats in het voorjaar een nieuw eikje, beukenboompje of notenboompje uit de grond.

Maar ook mensen kunnen van deze overvloed profiteren. Vorige week zondag waren mijn vrouw en ik aan het wandelen langs de Maarheezerhuttendijk. Daar stond ook een tamme kastanje en de grond daaronder was bezaaid met kastanjes. De meesten waren verschrompeld maar we hebben toch een leuk aantal mooie, volle rijpe kastanjes gevonden. Sorry voor de eekhoorntjes maar we hebben ze toch meegenomen naar huis om te poffen.

Andere dieren die nu profiteren van deze overvloed aan voedsel zijn de wilde zwijnen. Daar zijn er in Weert veel van, heel veel. Maar ja, wat wil je. Een overvloed aan voedsel (eikels, kastanjes en mais, heel, heel veel mais) en voldoende dekking in de bossen en de maisakkers. Maar het allerbelangrijkste is: geen natuurlijke vijanden. Ze kunnen zich dus ongelimiteerd voortplanten en dat doen ze ook en niet alleen binnen de hen toegewezen gebieden maar ook en vooral daar buiten.

Die wilde zwijnen echter leveren nu ook een groot probleem op. Bij onze zuiderburen  is onder de zwijnenpopulatie de uiterst besmettelijke Afrikaanse varkenspest geconstateerd. In Limburg zijn in alle bio-industrieën nu ongeveer zo’n 2 miljoen varkens en als bij ons ergens die varkenspest uitbreekt dan hebben we een vet, om in varkenstermen te praten, een heel vet probleem.

De provincie en ook de koninklijke Nederlandse jagersvereniging kwamen al spoedig met een oplossing: zoveel mogelijk wilde zwijnen in Nederland afschieten!

Dus we gaan hier in Nederland gezonde wilde zwijnen doodschieten om te voorkomen dat zieke beesten hier komen. Hoe dom kun je zijn. Dit werkt natuurlijk niet. Door hier de populatie wilde zwijnen uit te dunnen, komt er een migratiedruk vanuit België hierheen en de zieke dieren die daar tussen zitten reizen mee hier naartoe.

Nee, wil je een populatie wilde dieren uitroeien, dan moet je zorgen dat ze hier geen eten meer hebben of jongen kunnen grootbrengen. Met de weidevogels heeft de bio-industrie dat hier al succesvol gedaan. Die vogels kunnen hier niet meer broeden of voedsel zoeken en die zijn dus in het Weerterland met succes uitgeroeid.

Wil je dat met de wilde zwijnen doen dan zou je hier bijvoorbeeld helemaal geen mais meer moeten verbouwen. Dat zou een hele goede eerste stap zijn.

Herrman