8 oktober 2017 – Zeer geslaagde jubileumdag NMC De IJzeren Man

Bron nederweert24.nl Opening watertafel

Bron Nederweert24.nl: Zondagmiddag hebben wethouder Martijn van den Heuvel (Weert) en Rick van Meel (Nederweert) …

… samen met bestuurslid Joke Kersten van Waterschap Limburg een educatiemodel officieel in gebruik genomen. Dit gebeurde tijdens het 25-jarig jubileum van het Natuur- en Milieucentrum de Ijzeren Man in Weert. De gemeenten Weert, Nederweert en Waterschap Limburg hebben een bijdrage gedaan centrum voor de aanschaf van deze watertafel waarmee wateroverlast in de stad nagebootst kan worden.

Het klimaat verandert en grote regenbuien zorgen steeds vaker voor wateroverlast. Ook in onze regio. Om overlast en schade te voorkomen ligt er niet alleen een taak bij gemeenten en het waterschap, maar bij iedereen. Maar hoe vertel je dat?

Educatiemodel
Dat kan onder meer met het educatiemodel wateroverlast in de stad. De tafel bestaat uit bebouwing, weilanden en verharde oppervlaktes en laat het effect zien van het veranderende klimaat. Bijvoorbeeld wat er gebeurt bij extreme regenbuien. Buien worden met een gieter over de stad uitgestort tot er sprake is van wateroverlast. Waar wateroverlast ontstaat, kunnen vervolgens weer ‘droge voeten’ worden gecreëerd.

Kinderen laten ontdekken
“Het doel is om te laten ervaren dat ieder een rol heeft in het klimaatbestendig maken van zijn omgeving,” aldus bestuurslid van Waterschap Limburg, Joke Kersten. “Belangrijk is dat ook kinderen zien en ontdekken hoe water werkt” Met dit model krijgt het NMC een passend cadeau waarmee heel gemakkelijk met bezoekers, van jong tot oud, het gesprek kan worden aangegaan.

25-jarig jubileum
Het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man bevindt zich aan de rand van het grensoverschrijdend Natuurgebied Kempen~Broek. Het centrum trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Er zijn o.a. (wisselende) tentoonstellingen, een aaigang met dieren en een interactieve biotopenwand met kruiptunnel. Dit jaar viert het NMC het 25-jarig jubileum.

Doop
Met het simuleren van een stevige bui en het demonstreren van een aantal ‘droge voeten’-maatregelen dopen de wethouders Martijn van den Heuvel (Weert), Rick van Meel (Nederweert) en bestuurslid Joke Kersten (Waterschap Limburg) de educatietafel op 8 oktober om 14.00 uur en dragen die over aan het bestuur van het NMC.

 

Bekijk hier de fotoreportages van weertdegekste.nl en nederweert24.nl