30 september 2018 – Samen op zoek naar 500 meter middeleeuwse grensverdediging

BOCHOLTERGRAVEN

Samen op zoek naar 500 meter middeleeuwse grensverdediging

 

Op zondag 30 september 2018 duiken we met z’n allen in het grensverleden. Het huidige open landschap tussen Bocholt en Stramproy was een eeuwenlang een uitgestrekt moerasgebied.

Er was slechts één droge doorgang mogelijk. Die werd dwars gebarricadeerd door een reeks van opeenvolgende grachten en aarden wallen. Het hele complex -de Bocholtergraven genoemd- was zo’n 200 meter breed en 500 meter lang. De grens werd er van de 14e tot de 18e eeuw streng mee gecontroleerd.

Als echte archeologen gaan we met de schop in de hand op zoek naar de Bocholtergraven! Ben je 2 of 99 jaar? Er valt altijd iets te beleven!

 

Programma

Vanaf 13u:       Kinder- en jongerenworkshops, demonstraties en begeleide wandelingen (doorlopend)

Mini-opgravingen met echte archeologen, bodemprofiel maken in bokaal, cropmarks zaaien met tuinkers, grenswachters-tegen-soldaten-spel, op zoek met de metaaldetector, luchtbeelden met de drone, rondleidingen langs het archeologisch onderzoek, natuurwandelingen

Om 15u:          Historisch grensspektakel

De ruziënde herder en turfsteker, de ontvoering van de abdis-vorstin van Thorn, plunderende Spaanse soldaten uit de Tachtigjarige oorlog, Franse troepen met bajonetten, …  Ze worden allemaal terug tot leven gebracht in deze unieke re-enactmentopvoering. Wees erbij!

 

 

Praktisch

Wanneer? Zondag 30 september:

13u -> start doorlopende activiteiten
15u -> historisch grensspektakel

Waar? Napoleonsdijk, Bocholt
(vanuit Nederland: volg Stramproyergrensweg, Stramproy)

Meer info? www.kempenbroek.eu