19 november 2017 – Hermans Column

bron: buha.nl’t Is november en dus…

… zitten we midden in de herfst. De herfst, dat betekent allereerst dat de bomen hun bladeren laten vallen. De paardenkastanje is daar mee begonnen maar toen was het nog lang geen herfst

bron: persgroep.netMaar het gedrag van de paardenkastanje is niet normaal want die hebben de laatste jaren last van een insect: de kastanjemineermot. Dit is een klein motje dat uit Zuidoost Europa hier naartoe is gekomen. Het motje legt zijn eitjes op de bladeren van de kastanjes, de rupsjes die uit ie eitjes komen vreten zich door het bladweefsel en vormen daarbij gangen, een soort mijngangen, in het blad, dat daardoor bruin wordt en al voor de herfst afvalt De boom zal er niet door sterven maar wordt wel zwakker en kan daardoor dus makkelijker worden aangetast door allerlei andere ziektes en schimmels. Door de afgevallen bladeren op te ruimen en te vernietigen, worden de daarin verblijvende poppen van de mineermot ook vernietigd en zullen de kastanjebomen wat later worden aangetast.

Ook de andere bomen beginnen nu hun bladeren te verliezen of zijn ze zelfs al helemaal kwijt. We zien daarbij grote verschillen. De ene boom is nu al bijna helemaal kaal terwijl de andere pas aan het verkleuren is en andere nog helemaal groen zijn. Die laatste, de nu nog groene bomen, zijn de eiken. Die verliezen als laatste hun bladeren maar krijgen ook als laatste in het voorjaar hun nieuwe bladeren.

Al die afgevallen, dorre bladeren brengen een heleboel mensen in beweging want al die bladeren moeten worden opgeruimd. Nu kan ik wel begrijpen dat je ze op straat, in de goten en op grasvelden niet laat liggen. Maar onder bomen en struiken en in borders doen ze helemaal heen kwaad. Integendeel, ze zijn erg nuttig want ze bieden een schuilplaats aan een heleboel dieren.

bron: animalstoday.nlEen van die dieren die daar van profiteert is de egel. De meeste mensen krijgen die alleen platgereden op de autoweg te zien. Dat is jammer want egels zijn leuke dieren. Heel zelden zie ik wel eens eentje in mijn tuin. Hij kondigt zijn komst met veel kabaal aan en als hij dan tevoorschijn komt is dat heel leuk. Zo’n speldenkussen over het gazon te zien kruipen.  Ze eten insecten en eigelijk alles wat ze te pakken kunnen krigen tot een nestje jonge muizen aan toe. Ook slakken zijn een gewilde lekkernij. De egel is een van de weinige nederlandse dieren die een echte winterslaap houden.

Ze eten zich in de herfst dik en leggen zo een vetvoorraad aan. Dan zoeken ze een beschut plaatje, een holletje onder een dik bed van bladeren die wij hebben laten liggen, dan laten ze hun lichaamstemperatuur dalen tot wel 7 à 8 graden en hopen zo de winter door te komen. Die bladeren zijn dus echt nodig. Als u nu dit najaar de bladeren in uw border en onder uw struiken laat liggen, zal de egel volgend jaar de slakken in uw tuin komen opruimen.

Toch een goede deal, nietwaar?

 

Herman Beuvens