18 juni 2017 – Hermans column

’t Is juni en dus …

… omdat het vandaag de 18e is, is het nu bijna officieel zomer. Maar planten en dieren hebben geen kalender dus voor hen is de zomer al volop bezig zeker gezien de hoge temperaturen die we afgelopen tijd hebben gehad.

Op de weilanden en op de akkers groeit het ook allemaal goed maar helaas, wilde planten behalve wat paardenbloemen zijn daar niet te vinden. Wat dat betreft zijn het allemaal groene woestijnen. Nee, dan de bermen. Daar groeit en bloeit van alles. Een lust voor het oog.

Neem nu daar het Geel Nagelkruid. Meters berm in het bos zijn er mee versierd. Het bloempje is een mooi, geel bloempje, wat kleiner dan de boterbloem maar wat meteen opvalt zijn de zaden. Die staan in ronde bolletjes en elk zaadje is voorzien van een stengeltje met weerhaakje eraan. Door dat haakje blijven ze makkelijk aan bijvoorbeeld de vacht van een dier hangen en zo wordt het nagelkruid verspreid.
De naam nagelkruid verwijst naar het feit dat de wortel naar kruidnagel ruikt.

Een andere veel voorkomende plant, ook met gele bloempje is de Stinkende Gouwe. De bladeren daarvan lijken wel enigszins op een eikenblad maar hij is vooral aan het melksap te herkenen. Als je een blaadje van de Stinkende Gouwe afplukt of de stengel afbreekt, verschijnt op het breukvlak een oranje-geel melksap. Het is de enige plant die dat doet.
Dit melksap zou een probaat middel tegen wratten zijn. Het sap van een verse stengel meerdere malen per dag op de wrat smeren en die wrat zou als sneeuw voor de zon verdwijnen. Ik weet niet of dat zo is maar zijn oude naam is wel wrattenkruid.

In de Weerter bermen komt ook vaak de wilde geranium voor. Daarbij doel ik niet op die planten die nu veelvuldig in plantenbakken de huizen opfleuren want dat zijn geen geraniums maar Pelargoniums en die komen oorspronkelijk uit Afrika en zijn hier geïntroduceerd. De Geranium die hier in het wildd voorkomt is de reigersbek. Een roze tot lila bloempje met ronde bladeren en afhankelijk van de soort divers insnijdingen. Een veel voorkomense Geranium hier in de Weerter bermen is het robertskruid. Hij is makkelijk te herkennen. De stengels en ook de steeltjes van de bladeren zijn rood.

Naast deze en nog heel veel andere planten die in de bermen staan, ben ik onlangs nog een zeldzame geranium in Weert, specifieker in Altweerterheide tegen gekomen. Zeldzame planten en dieren hebben allemaal een eigenschap met elkaar gemeen: je komt ze bijna nooit tegen! De plant die ik heb gezien is de Donkere Ooievaarsbek.
Het blad is een typisch geraniumblad maar de bloemen zijn zwartachtig paars en daardoor is hij mij ook opgevallen. Zeldzaam in Nederland maar wel algemeen in de Ardennen.

In de bermen staat op dit moment nog veel en veel meer in bloei. De moeite waard om er op uit te trekken en al dat moois eens zelf te gaan bekijken.

Herman Beuvens