17 september 2017 – Hermans column

Bron: www.blogaap.nl’t is september en dus …

 

… is het paddenstoelenseizoen weer begonnen. Eigenlijk is het allang bezig want veel paddenstoelen hebben niet gewacht tot het september werd maar staan overal al te pronken. Maar voordat ik wat ga vertellen over paddenstoelen eerst eens over wat actueels: de hoornaar. In de kranten zijn de laatste tijd wat berichten verschenen over mensen die door hoornaars zijn aangevallen en daardoor zijn veel mensen bang geworden voor die insecten maar dat is volgens mij echt niet nodig.Als je de hoornaar met rust laat, laat hij jou ook met rust. Het probleem is dat insecten en dus ook de hoornaars door geuren worden gestuurd. Ze scheiden geurstoffen af, zogenaamde feromonen, waar andere insecten van dezelfde soort dan ook op reageren. Als een hoornaar wordt aangevallen scheidt hij een agressieferomoon af waardoor hijzelf agressief wordt maar waardoor andere hoornaars ook agressief worden en ook voor de aanval kiezen.

Zo heb je, voordat je het weet, een hele groep op je nek. Laat ze met rust en ze laten jou ook met rust. Ik heb in mijn tuin ook een nest hoornaars zitten maar blijf wat uit de buurt en ga daar niet snoeien en dan heb je er geen last van. Als het wat kouder gaat worden, sterven ze uit en is het mogelijke probleem vanzelf opgelost.

 

Maar behalve de hoornaars zijn er nu ook veel paddenstoelen te zien.

Paddenstoelen zijn de vruchten, de eigenlijke paddenstoelenplant, de zwamvlok zien we niet. Die groeit als een wollig pluis van fijne witte draden onder de grond of in het hout. De paddenstoelen die samenleven met bomen en die het vorig jaar het wat hebben laten afweten, zijn nu volop aanwezig. Het zijn vooral de boleten en de amnanieten maar ook de russula’s en de melkzwammen.

Boleten zijn alle paddenstoelen met steel en hoed en met buisjes onderaan de hoed.

Bron: www.natuurpunt.beBij een wandeling laatst in de omgeving van der Smeetshof ontdekte ik over een afstand van zo’n 100 meter wel 5 verschillende soorten boleten: de kastanjeboleet, de heksenboleet, de fluweelboleet, de roodsteelfluweelboleet en het eekhoorntjesbrood.

Bij mijn ‘oogst’ hoorde ook nog een fraaie panteramaniet. Deze laatste is familie van de ook in de IJzeren Man veel voorkomende parelamaniet, maar is veel mooier en helaas ook heel veel giftiger.

Over giftige paddenstoelen gesproken: er zijn zo’n 5000 verschillende soorten paddenstoelen in Nederland en daarvan zijn er 40 soorten smakelijk en goed eetbaatr en 60 soorten min of meer giftig.

Dat min of meer betekent dat je er ziek van kunt worden, heel erg ziek, dat je er mogelijk dood aan gaat of dat je er bijna zeker dood aan zult gaan.

Haal de paddenstoelen voor de maaltijd dus maar gewoon bij de supermarkt, wel zo veilig.
Herman Beuvens