11 september 2018 – Lezing “Natuur in Thüringen”

Lezing natuur in Thüringen op dinsdag 11 sep om 19.30 uur

Natuur in Thüringen, door naaldbossen en over kalkheuvels.
Tijdens meerdere reizen tussen 2004 en 2012 bezochten Olaf en Lisa Op den Kamp de Duitse deelstaat Thüringen. Het gebied is groot en divers.
In het noorden van Thüringen liggen uitgestrekte akkergebieden, deels op een kalkrijke ondergrond. Hier en daar, met name in het gebied rond het beukenbosnationaalpark Hainich en ten zuiden van Weimar, liggen kalkgraslanden op een bodem uit Tertiaire Muschelkalk. Daarbij horen naast de gewone orchideeënsoorten ook spectaculaire soorten als Vrouwenschoentje , Koraalwortel, Bleke orchis en Orchis tridentata. Natuurlijk staan daartussen ook andere interessante plantensoorten als Anemone sylvestris, Turkse lelie en Voorjaarsadonis.
In het zuiden van Thüringen ligt het uitgestrekte Thüringer Wald, een uitgestrekt naaldwoudencomplex dat enige overeenkomsten met de Eifel en Ardennen vertoont, maar dan gemengd met thermofiele elementen. Hier komen zowel bekende soorten als Vuursalamander, Zwarte ooievaar en Keizersmantel als thermofiele soorten als Vetkruidblauwtje, Bloedooievaarsbek en Rotsanjer en alpiene soorten als Wit hoefblad, Prenanthes purpurea, Alpenaster en Geitenbaard voor. Ook is er enige aandacht voor de cultuurhistorie met het houtskoolstoken en het vlotten van hout.

Dinsdag 11 september 2018 – 19:30u
Bijwoning van de lezing is gratis, zowel voor leden als niet-leden van IVN Weert e.o.
Locatie: Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man
Geurtsvenweg 4
6006 SN Weert
Nederland